Leonardo Meeting

With the support of the Science Popularisation Office of the Campus St-Lucas KULeuven.
Leonardo da Vinci
in perspectief


De locatie is het Brusselse Muntpunt.
Dit is uitzonderlijk goed gesitueerd, in het centrum van Brussel, nabij het Centraal Station, de Nieuwstraat, de Grote Markt, enzovoort, zie: MuntPunt.
Workshops over het werk van Leonardo da Vinci
Dit is een tijdelijke lijst; ze wordt verder aangevuld, maar geeft toch al een idee over wat kan worden verwacht onder de benaming "Leonardo-workshops".
De échte lijst met beschrijvingen staat HIER.
Indien u met uw school, club of vrienden wil deelnemen, contacteer dan Gudrun.Demaeyer@kuleuven.be . Deze workshop kaderen in een (Engelstalige) bijeenkomst over "Leonardo en wiskunde".
Leonardo's letters.
Leonardo verzorgde de illustraties voor Pacioli's boek "De Divina Proportione". In dit boek staat de beschrijving van een lettertype aan de hand van cirkels en verhoudingen. De Servische students Tijana, Danka en Irma zullen jongeren intuïtief variaties laten maken op dit idee voor letterontwerp. De workshop is volledige visueel, en dus begrijpelijk voor iedereen: taal speelt geen rol, creativiteit wel.

Tijana, Danka en Irma
Sierpinskibalonnen.
Een Sierpinski-piramide is een fractale structuur, gebouwd uit vele kleine piramides. Tijdens deze workshop zullen deze kleine piramides met ballonnen worden gemaakt, en iedereen zal kunnen meehelpen om de grootste Sierpinski-piramide te bouwen. Dus, hier wordt het geen hondje noch een giraf in ballonnen, maar een wiskundige structuur. Helpt u mee om het Guiness Recordbook te halen? Zie dit rapport over het huidige record.

Jovana en Jovana
PolyPuzzle-Workshop
Met een papieren puzzelstukken bouwen we de veelvlakken na die Leonardo tekende voor Pacioli's 'De Divina Proportione'. Deze 3D puzzles genaamd 'PolyPuzzle' combineren speelplezier met wiskunde en meer in het bijzonder meetkunde. Kinderen maken tetrahedrons, icosahedrons, enzovoort, al zetten ze er soms ook 'oogjes' op voor een meer levendig effect - en dat wordt zeker niet verboden.
Leeftijd: van 6 tot 15.

Maša
Generisch kunstwerk met rietjes (strootjes)
Door een vernufig schakel-element van papier kunnen op eenvoudige wijze grote veelvlakken worden gemaakt met strootjes (ofte 'rietjes', zoals die gebruikt worden voor het drinken van een frisdrankje). De constructie is heel licht, en kan dus geen schade veroorzaken bij het eventuele omvallen, zodat het mogelijk moet zijn een immense constructie te maken, indien voldoende handen meehelpen. Iedereen kan meebouwen aan een immense sculptuur die het hele Muntpunt doorkruist - of toch bijna.

Ana
.
TOI-puzzel
In deze workshop wordt er op spelenderwijze kennisgemaakt met de platonische lichamen: TOI verwijst naar Tetraëder, Octaëder en Icosaëder, de drie platonische lichamen waaruit de puzzel bestaat. Ieder veelvlak is opgebouwd uit dezelfde gelijkzijdige driehoeken waarvan drie gekleurd zijn. De puzzel kan opgelost worden door hem op zo een manier te kantelen dat de gelijke kleuren mooi voor elkaar staan. De puzzel is een uitvinding van arch. P. Larbarque (Kluisbergen) in een uitvoering van Aleksandra Kondrat.

Aleksandra
.
Hyperbolische origami
Met behulp van technieken uit de origami vouwen we in de workshop uit één plat blad papier een hyperbolische paraboloïde (ingewikkeld oppervlak). Het ‘geheugen’ van het papier gaan we als het ware in die mate veranderen dat het ook in die vorm blijft staan. Het is de bedoeling dat iedereen apart een paar vormen vouwt die door ze met elkaar te verbinden samen grotere structuren vormen. Dat kan leidt dan tot leuke wiskundige veelvlakken.

Melvin
Leonardo logisch her-tekenen.
Leonardo tekende op ongeëvenaarde wijze, en natuurlijk is het niet de bedoeling van deze workshop om zijn magistrale kunstwerken ook maar te benaderen. In deze workshop stelt kunstenaar-architect Amaury de Cocquéau een interpretatie-wijze voor, met dwarsende krommen en lijnen, en met kleurvlakken volgens een beperkt aantal kleuren. Deze gestructureerde ("wiskundige") benadering zal tevens de logica achter vele tekeningen van Leonardo illustreren. Het voorbeeld hiernaast toont een hertekende Obama in Amerikaanse kleuren, hertekend volgens Amaury's werkwijze. De kleuren- en krommenkeuze bij Leonardo zal echter afhangen van elke jonge would-be Leonardo.

Amaury
Leonardo's brug.
Leonardo da Vinci tekende een brug die in verschillende musea op soms hilarische lachwekkende wijze werd nagebouwd. Dr Ir L. Luyten en Dirk Huylebrouck legden dit uit in een videootje op TV-Brussel. Het moet mogelijk zijn om deze brug beter na te bouwen, en dat is de bedoeling van deze workshop, gegeven onder leiding van Ir. Luyten.
Leeftijd: 17-18 jarigen.

Miljana en Nemanja
Leonardo in 't groot.
Carla Feijen ontwikkelde een bouwpakket van bamboestokken waarmee de skeletvormen van de veelvlakken, die Leonardo tekende voor ‘De Divina Proportione’, gebouwd kunnen worden op groot formaat. De stokken hebben onderlinge verhoudingen waarmee de structuren van diagonalen voorzien kunnen worden voor de benodigde stabiliteit, ze hebben onderverdelingen waardoor de verschillende veelvlakken in elkaar genest kunnen worden. Plezier in bouwen, ruimtelijk en geometrisch inzicht voor alle leeftijden.
Leeftijd: 15-18 jarigen.

Carla
Leonardo's wereldkaarten.
Verschillende projecties van de wereld en de sterrenhemel werden uitgevoerd op sommige veelvlakken die door Leonardo da Vinci werden uitgedacht. In deze workshop zullen icosaëders gemaakt worden die een beeld geven van de aarde, de maan, Mars, Venus en de sterrenhemel. Een nieuwe uitdaging van Jos Pauwels van de astronomische Werkgroep Mercator na de Mercatorglobes van 2012. De twintig driehoekjes waarin de aarde werd verknipt kunnen als bij een puzzel terug worden samengebracht, maar er zijn vele mogelijkheden die steeds een verschillend wereldbeeld opeleveren.
Leeftijd: 8-12 jarigen.

Jos
Zome Tool
Het Zome tool-materiaal is een soort wiskundige Playmobil of Knex waarbij door speciale connectoren enkel bepaalde geometrische figuren kunnen worden gemaakt. Op deze wijze wordt de wiskunde spelenderwijs geleerd. Paul van de Veen zal sommigen immense structuren laten maken, en anderen het laten houden het bij het kleinere ingewikkelde werk indien zij dit wensen. Hij zal ook illustreren dat het ideaal is voor het nabouwen van Leonardo's veelvlakken.
Leeftijd: in twee groepen constructieve spelers, 12-14 jaar, en 14-18 jarigen, maar eigenlijk past dit tool voor alle leeftijden.

Paul
Leonardokoepels
Leonardo da Vinci ontwierp een systeem waarbij men door het op elkaar stapelen van stammen overdekkingen kon maken. Dit systeem verfijnde Rinus Roelofs door speciale stokjes te ontwerpen waarmee koepels kunnen worden gebouwd door geometrische patronen samen te stellen. Wijst zichzelf uit  - deze workshop werkt voor iedereen, plezier en geometrie zijn gegarandeerd.
Alle leeftijden.

Rinus
Uw muziek bij de Mona Lisa
Valery Vermeulen laat vrijwilligers naar beelden kijken van Leonardo da Vinci en bepaalt via een interactief genetisch algorithm de gevoelens die deze beelden opwekken bij de toekijker. Na deze korte training bekijkt de vrijwilliger vervolgens de Mona Lisa en krijgt hij/zij de muziek te horen die volgens dit wiskundige algoritme voor hem of haar het best zou passen bij dit werk: gepersonaliseerde muziek, wiskundig bepaald.
Alle leeftijden.

Valery
De Leonardoslang
Door een constructie die doet denken aan een gelijkaardige constructie van da Vinci kunnen we met koffieroerstokjes een lange constructie, een soort slang, maken. Ze springt op wanneer een eerste stokje wordt losgelaten.
Alle leeftijden.

Milos and Dusan